Υπάρχει άραγε κατάλληλη ηλικία στη ζωή για έναν μεγάλο και όμορφο έρωτα; Οι περισσότεροι σίγουρα θα έχουν μπερδεμένη άποψη. Συχνά, ο έρωτας λανθασμένα συνδέεται μόνο με άτομα νεαρής ηλικίας ή εφήβους. Ο έρωτας σε μεγάλη ηλικία συχνά θεωρείται ταμπού. Όμως, η ηλικία δεν βάζει φραγμό στον έρωτα και την αγάπη, ενώ η τρίτη ηλικία είναι κατάλληλη για ρομαντικές σχέσεις.

Παρόλο που οι σωματικές δραστηριότητες έχουν κάποιους περιορισμούς σε μεγάλη ηλικία, η συναισθηματική υγεία είναι τόσο νεανική και ζωτική, όπως σε κάθε άλλο άνθρωπο. Τα ρομαντικά συναισθήματα δεν πρέπει να καταπιέζονται – από την άλλη πλευρά, ο έρωτας μπορεί να ανανεώσει ακόμα και σωματικά το ηλικιωμένο άτομο. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ότι οι άνθρωποι απομακρύνουν τον εαυτό τους από τις ρομαντικές σχέσεις, καθώς αυτό θεωρείται κατάλληλο από την κοινωνία. Όμως, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν, ότι ο έρωτας σε μεγάλη ηλικία βοηθά τους ανθρώπους να έχουν όμορφη ζωή σε προχωρημένη ηλικία.

Ο έρωτας είναι η συναισθηματική δέσμευση μεταξύ δύο ατόμων. Δεν πρόκειται μόνο για εντύπωση ή ενθουσιασμό για το αντίθετο φύλο. Ο έρωτας συχνά σχετίζεται, λανθασμένα, με τη σεξουαλικότητα. Όμως, ενώ το σεξ μπορεί να αποτελεί μέρος μιας ερωτικής σχέσης, οι σεξουαλικές δραστηριότητες δεν είναι ζωτικά στοιχεία για μια ρομαντική, ερωτική σχέση. Ο έρωτας σε μεγάλη ηλικία μπορεί να εκφράζεται μέσω ενός παντρεμένου ζευγαριού ή ανάμεσα σε δύο μοναχικούς ηλικιωμένους. Η σεξουαλικότητα δεν απαγορεύεται φυσικά στην προχωρημένη ηλικία, αν η σωματική κατάσταση την επιτρέπει.

Ο έρωτας σε νεαρή & μεγαλύτερη ηλικία

Ο έρωτας σε μεγάλη ηλικία διαφέρει σημαντικά από τον εφηβικό και νεανικό έρωτα. Ωστόσο, όσο χαριτωμένος και έντονος είναι ο εφηβικός έρωτας, τόσο ήρεμος και ώριμος είναι ο έρωτας σε προχωρημένη ηλικία. Εδώ τα άτομα δεν ψάχνουν τον έρωτα για να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές ή άλλες σωματικές ανάγκες. Τις περισσότερες φορές, ο έρωτας σε μεγαλύτερη ηλικία περιλαμβάνει το μοίρασμα, τη φροντίδα και την έκφραση συναισθημάτων, κάτι σαν πλατωνικός έρωτας, μια δοσοληψία «δώρων». Σπάνια οι ηλικιωμένοι άνθρωποι ερωτεύονται καθαρά για σεξουαλική απόλαυση. Όντας άτομα, που έχουν ζήσει τη ζωή στο μέγιστο, οι σχέσεις τους έχουν επίσης συναισθηματικό βάθος και ωριμότητα.