Κάθε σχέση είναι πολύ πολύπλοκη και μπορούν να προκύψουν διάφορα λειτουργικά θέματα σε οποιοδήποτε σημείο της σχέσης. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς τι θα συμβεί και πότε σε μία σχέση. Υπάρχουν μερικά πολύ συνηθισμένα θέματα, που παρατηρούνται μέσα στις σχέσεις. Η φύση και η ένταση των προβλημάτων εξαρτώνται από τη λειτουργία της σχέσης και το βάθος της συναισθηματικής δέσμευσης.

Τα αρχικά στάδια της σχέσης είναι γενικότερα σταθερά και απαλλαγμένα από μεγάλα προβλήματα, καθώς η προσαρμογή και η ανεκτικότητα εκφράζονται περισσότερο σε αυτή τη φάση. Ωστόσο, όσο περνάει ο χρόνος και οι επισημότητες αντικαθιστώνται από την κανονική συμπεριφορά του ατόμου, μπορεί να προκύψουν προβλήματα. Αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη λύση των προβλημάτων, αυτά μπορεί να «ραγίσουν το γυαλί» και η σχέση να τελειώσει.

Ανεπαρκής επικοινωνία

Η κακή επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της σχέσης. Θα έπρεπε να υπάρχει ισχυρή και ξεκάθαρη επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων. Πολλές φορές προκύπτουν προβλήματα όχι από μια συγκεκριμένη αιτία, αλλά λόγω κακής συνεννόησης. Αν τα μηνύματα περνάνε με λάθος τρόπο στο σύντροφο, τότε αρχίζουν να υπάρχουν κενά μεταξύ των ατόμων και στο τέλος έρχεται ο χωρισμός.

Μην προϋποθέτετε, ότι το ταίρι σας θα καταλάβει τι ακριβώς νιώθετε και τι θέλετε από αυτό. Συζητήστε όλες τις απόψεις της σχέσης και ξεκαθαρίστε μεταξύ σας τις συμπεριφορές και τις προσδοκίες του καθενός από τους δυο σας. Μη διστάζετε να επικοινωνείτε με το ταίρι σας, γιατί φοβάστε την αντίδρασή του ή γιατί σκέφτεστε πώς θα έχει αντίθετη άποψη.

Οικονομική διαχείριση

Οι άνθρωπο σε μια σχέση πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται στην οικονομική διαχείριση και πολλές φορές προκύπτουν θέματα στο μοίρασμα των εξόδων και των εσόδων. Συμπεριφορές τύπου «τα λεφτά μου είναι δικά μου και τα λεφτά σου είναι κι αυτά δικά μου» μπορούν σίγουρα να καταστρέψουν την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του συντρόφου.

Όταν μπαίνετε σε μια σχέση, πρέπει να είστε έτοιμοι να ξοδεύετε για κοινές ανάγκες και να μοιράζεστε το εισόδημά σας για τις κοινές ή τις προσωπικές ανάγκες του συντρόφου σας. Μην κρύβετε τα έσοδα από το ταίρι σας, κρατώντας μυστικά. Ζητήστε το ίδιο κι από το σύντροφό σας και συζητήστε τις κοινές σας οικονομικές υποχρεώσεις. Γνωρίζοντας την οικονομική κατάσταση του κάθε συντρόφου, θα μπορείτε να μοιραστείτε τα έσοδα και τα έξοδα ισότιμα.